9 gemeenten stellen zich kandidaat voor Fietsstad 2016

Innovatief thema Bikenomics haalt beste in al goede gemeenten naar boven

03 SEPTEMBER 2015
Samenvatting
Negen gemeenten hebben zich bij de Fietsersbond gemeld omdat ze Fietsstad 2016 willen worden. Het thema van deze verkiezing, “Bikenomics”, heeft deze ambitieuze Nederlandse gemeenten geïnspireerd om de waarde van de fiets in hun gemeente nog meer te verzilveren.

Negen gemeenten hebben zich bij de Fietsersbond gemeld omdat ze Fietsstad 2016 willen worden. Het thema van deze verkiezing, “Bikenomics”, heeft deze ambitieuze Nederlandse gemeenten geïnspireerd om de waarde van de fiets in hun gemeente nog meer te verzilveren. Het is de zesde keer dat de Fietsersbond de Fietsstad-verkiezing organiseert.

Lijst op alfabetische volgorde

  • Arnhem
  • Goes
  • Groningen
  • Haarlem
  • Maastricht
  • Nijmegen
  • Oss
  • Purmerend
  • Utrecht

Uit deze negen gemeenten die zich kandidaat stelden, nomineert de Fietsersbond dit najaar op basis van ingestuurde documenten (beleid, motivatie) en landelijke cijfers (ongevallenrisico, fietsgebruik, gegevens van de Fietsersbond Routeplanner) vijf gemeenten voor de titel. De genomineerde gemeenten worden bekend gemaakt op het Bikenomics-symposium op 13 oktober te Utrecht. Hier zullen ook de extra prijzen voor beste Fietsregio en het best financieel onderbouwde fietsparkeerbeleid uitgereikt worden.

De uiteindelijke Fietsstad 2016 wordt verkozen door de jury onder leiding van SWOV-directeur Peter van der Knaap. De andere juryleden zijn Ilse Bloemhof, fietsambassadeur van de gemeente Zwolle, onderzoeker transporteconomie Giuliano Mingardo, Aletta Koster van de Dutch Cycling Embassy en Erna Jansen, organisator van het Nationaal Fietscongres en hoofdredacteur van vakblad PARKEER24.

De waarde van de fiets
De fietser heeft veel waarde. Het fietsen brengt hemzelf een verbeterde gezondheid, een besparing van brandstofkosten en bovenal plezier. Maar ook voor vele anderen is de fietser een goudmijn. Voor de middenstand, waar hij regelmatig langskomt en zijn geld besteedt. Voor de overheid die zo minder hoeft te investeren in de auto-infrastructuur en door de aanleg van fietsstraten en fietspaden neemt de waarde van woningen ook nog eens toe. Zo zijn er vele partijen die profiteren van de waarde van de fiets.

De verkiezing van Fietsstad 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Dura Vermeer en sponsoren Advin, Keypoint, Falco, Klaver en Easypath. Kijk voor meer informatie op www.fietsstad2016.nl.

Afbeeldingen
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Fietsersbond

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun van onze leden. De Fietsersbond heeft bijna 35.000 leden, 150 afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers, verspreid over heel Nederland.