Fietsersbond en Wandelnet dagen gemeente Heemstede voor de Raad van State

Spoedzitting 13 augustus

07 AUGUSTUS 2015, HEEMSTEDE
Samenvatting
Fietsersbond en Wandelnet hebben de gemeente Heemstede voor de Raad van State gedaagd om zo een voorlopige voorziening af te dwingen voor de spoorwegovergang bij het Laantje van Alverna in Heemstede.

Op donderdag 13 augustus behandelt de Raad van State in spoedzitting de afsluiting van de spoorwegovergang Laantje van Alverna in Heemstede. Fietsersbond en Wandelnet hebben om een voorlopige voorziening gevraagd bij de Raad van State nadat de gemeente Heemstede uitstel verleende aan ProRail om de overweg weer open te maken voor 1 juli. Dit na de uitspraak van de rechtbank in Haarlem die in maart oordeelde dat de overweg door verjaring een openbare weg was geworden. De rechter oordeelde dat de overweg weer toegankelijk gemaakt moest worden voor wandelaars en fietsers.

Aanvankelijk zou de zaak op 2 juli plaatsvinden. Maar de gemeente was 'coulant' naar ProRail en verleende de spoorbeheerder uitstel tot nà uitspraak van de zaak in hoger beroep. Dat kan tot in 2016 en misschien nog wel langer gaan duren. De gemeente noemt het 'goed gebruik' om uitstel te verlenen. Niet terecht in dit geval vinden Fietsersbond en Wandelnet, immers ProRail sloot de overweg in oktober vorig jaar, een week vóór de zitting van de rechtbank, tijdens nachtelijke werkzaamheden. Dat bleek een illegale actie.

Aanvankelijk besloot de gemeente dat een spoedige openbare toegankelijkheid van de overweg (nog voor de vakantieperiode) prevaleerde boven het belang van ProRail. Maar door haar coulante houding jegens ProRail heeft de gemeente nú de belangenorganisaties min of meer gedwongen om weer een voorlopige voorziening in te dienen en daarvoor kosten te maken.

Fietsersbond en Wandelnet vinden dat de door ProRail aangevraagde en door de Raad van State voor 2 juni geplande voorlopige voorziening gewoon door had moeten gaan: dan was er zicht op een spoedige en finale uitspraak geweest. Nu dreigt de Alverna-zaak door gemeente en ProRail op de lange baan te worden geschoven en delven omwonende wandelaars en fietsers het onderspit. Dit ondanks de heldere uitspraak van de Haarlemse rechtbank in maart met daarop de concrete toezegging van wethouder Van de Stadt om de overweg op korte termijn weer open te krijgen. Allereerst moet de overweg weer open, daarna een passende overwegbeveiliging regelen.


Nadere informatie:
De zitting bij de Raad van State vindt plaats op donderdagochtend 13 augustus om 10 uur op de Kneuterdijk 22 te Den Haag.

27 augustus om 20 uur houdt de bezwarencommissie in het gemeentehuis van Heemstede een hoorzitting over het bezwaarschrift van ProRail tegen de opgelegde last onder dwangsom in verband met het ongedaan maken van de sluiting van de spoorwegovergang. Ook het bezwaar van Wandelnet en Fietsersbond tegen de verlenging van de begunstigingstermijn wordt dan behandeld.

Fietsersbond, Jaap Moerman, 06-148 64601
Wandelnet, Wandeloverleg Noord-Holland, Vladimir Mars, 06-229 21521

Afbeeldingen
Contactpersonen
  • Medium square fblogo staandrgb

    Fietsersbond Persvoorlichting

    Op piketbasis is er altijd een woordvoerder beschikbaar: 030-291 81 11
Download PDF
Download PDF
Over Fietsersbond

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun van onze leden. De Fietsersbond heeft bijna 35.000 leden, 150 afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers, verspreid over heel Nederland.