Fietsersbond ontvangt bedenker 8-80 steden

16 JUNI 2015
Samenvatting
De Fietsersbond ontvangt deze week Gil Peñalosa in Nederland. De van oorsprong Colombiaanse stedendeskundige is de bedenker van de 8-80 Cities-filosofie. Die gaat er vanuit dat wanneer je een stad bouwt waarin kinderen van 8 en ouderen van 80 zich zelfstandig voort kunnen bewegen, je de perfecte stad bouwt. De Fietsersbond heeft deze filosofie omarmd, en wil deze week zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de ideeën van Gil Peñalosa.

Transformatie

Peñalosa is wereldberoemd in zijn vakgebied. Als bestuurder van de Colombiaanse hoofdstad Bogotà was hij mede-verantwoordelijk voor de transformatie van een groot deel van de publieke ruimte in die stad. Vooral de ‘New Ciclovia’, een programma dat er voor gezorgd heeft dat wekelijks meer dan een miljoen mensen in Bogotà wandelen, hardlopen, skaten en fietsen, kreeg wereldwijd navolging. Hoewel Nederlanders al relatief veel wandelen en fietsen, is er volgens Gil Peñalosa ook voor Nederlandse gemeenten nog heel wat te winnen als het gaat over de inrichting van steden voor fietsers en voetgangers.

De Fietsersbond presenteert Gil Peñalosa als keynote-speaker en workshopleider op het Nationaal Fietscongres op 18 juni in Utrecht. Daar zijn veel Nederlandse beleidsmakers op het gebied van verkeer en fietsen aanwezig. Daarnaast is hij hoofdgast van de bijeenkomst Amersfoort Fietst!, waar lokale fietsexperts samen met burgers en beleidsmakers praten over fietsen in de Keistad. Op vrijdag is Peñalosa in Rotterdam, waar hij met lokale ‘aanpakkers’ rondfietst door de stad die niet iedereen met fietsers en voetgangers associeert.

Bekijk de videoboodschap van Gil Peñalosa aan bezoekers van het Nationaal Fietscongres.

Video's
Contactpersonen
Over Fietsersbond

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun van onze leden. De Fietsersbond heeft bijna 35.000 leden, 150 afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers, verspreid over heel Nederland.