Fietsersbond: stop verwijderacties fietsen

10 DECEMBER 2014

De Fietsersbond roept gemeenten op te stoppen met het wegknippen van goede fietsen, zolang er niet genoeg fietsparkeerplaatsen zijn. Dit meldt de bond naar aanleiding van een artikel in het AD vandaag. Uit onderzoek van deze krant in de twintig grootste steden blijkt dat er in 2013 152.000 fietsen zijn weggeknipt. Een groei van 26 procent ten opzichte van 2012. De Fietsersbond adviseert gemeenten om alleen weesfietsen en wrakken weg te halen en fietsen die daadwerkelijk hinder en gevaar veroorzaken. “Dat ruimt ook stevig op en daarmee creëer je ruimte voor fietsen die wél worden gebruikt”, aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. “De kosten van het wegknippen en opslaan van goede fietsen zijn aanzienlijk. Dat geld kunnen gemeenten beter besteden aan meer fietsparkeervoorzieningen.”

Gemeenten plegen fietsdiefstal

Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid van de onderzochte gemeenten bij het verwijderen de regels aan hun laars lapt. Zo worden fietsen die geen gevaar vormen, direct verwijderd. “Hoe sommige gemeenten de regels hanteren is echt bespottelijk,’’ verklaart verkeerskundige Theo Zeegers van de Fietsersbond. De gemeente Amsterdam verwijdert bijvoorbeeld fietsen zonder gebruik te maken van de Algemene Wet Bestuursrecht, waardoor het niet mogelijk om bezwaar te maken. “Dit is gewoon fietsdiefstal.’’

Goede voorbeelden

Er blijken gigantische verschillen te zijn tussen de twintig onderzochte gemeenten. Absolute koploper is Amsterdam met ruim 73.000 fietsen. Gemiddeld was één op de elf Amsterdammers de pineut. In Utrecht is het aantal fietsen dat is verwijderd het afgelopen jaar vervijfvoudigd, tot 1 op de 20 Utrechters. Van de 20 grootste gemeenten kun je je fiets het beste stallen in Almere. Daar wordt maar van 1 op de 1700 inwoners een rijwiel verwijderd. Ook Groningen en Apeldoorn zijn goede voorbeelden en tonen aan dat het anders kan.

Contactpersonen
  • Medium square fblogo staandrgb

    Fietsersbond Persvoorlichting

    Op piketbasis is er altijd een woordvoerder beschikbaar: 030-291 81 11
Over Fietsersbond

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun van onze leden. De Fietsersbond heeft bijna 35.000 leden, 150 afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers, verspreid over heel Nederland.