Meer dan 5000 klachten op Fietsersbond Meldpunt

Een derde van de klachten binnen een jaar opgelost

16 JULI 2014
Samenvatting
Na ruim een jaar zijn er op het vernieuwde Fietsersbond Meldpunt meer dan 5000 klachten binnengekomen. Van deze meldingen zijn er inmiddels 358 als afgehandeld bestempeld en 1415 opgelost. Volgens de Fietsersbond toont dit aan dat het Meldpunt een belangrijke rol vervult in het oplossen van problemen van fietsers.

“Wij blijven fietsers oproepen hun klachten door te geven via het Fietsersbond Meldpunt. Om het nog makkelijker te maken hebben we ook een app. ontwikkeld. Zo kunnen fietsers onderweg via hun smartphone de klachten doorgeven. De app is te downloaden via www.fietsersbond.nl/apps. Wij zorgen dat de klachten bij de verantwoordelijke wegbeheerder terecht komen en onze lokaal actieve afdelingen houden het oplossen daarvan in de gaten.”

Veel wegbeheerders zijn overigens blij dat ze door de Fietsersbond worden geattendeerd op knelpunten, omdat ze zelf geen tijd hebben om fietsroutes voortdurend te controleren. Wethouder Van Tuijl van de gemeente Woerden: ”Woerden wil een fietsvriendelijke gemeente zijn, waar fietsers prettig en veilig kunnen rijden. Een goed onderhoud van de bestaande infrastructuur hoort daar bij. We doen daar ook de nodige inspanningen voor in het kader van het project ‘Woerden fietst natuurlijk’. De wijkteams van de gemeente zijn weliswaar dagelijks op de weg, maar zij komen niet elke dag op alle wegen en fietspaden. Daarom is de oplettende blik van fietsers en van de Fietsersbond voor ons erg waardevol.“

Duizenden ongevallen door gebrekkige infrastructuur

Jaarlijks hebben 75.000 fietsers te maken met een fietsongeval. Naar schatting heeft een derde, 25.000, daarvan, te maken met gebrekkige of onduidelijke infrastructuur. Ook bij ernstiger ongevallen, botsingen met autoverkeer, speelt gebrekkig onderhoud soms een rol, omdat fietsers teveel op het wegdek moeten letten.

De klachten zijn in verschillende categorieën verdeeld:

 • Op weg fietspad 2537 meldingen
 • Op kruispunt/rotonde 674
 • Verkeerslichten 585
 • Vlak naast weg 226
 • Verkeersgedrag 210
 • Fietsparkeren 182
 • Gladheid 34

De Fietsersbond organiseert op donderdag 17 juli om 9.30 een korte presentatie over het Fietsersbond Meldpunt. De gemeente Woerden zal daar ter plekke een zeer gevaarlijke situatie oplossen.

Noot voor de redactie:

U bent van harte welkom bij de presentatie op 17 juli om 9.30 uur. Die is bij de fietsoversteek op de Steinhagenseweg bij de rotonde Beneluxlaan/Minkemalaan in Woerden. Op deze oversteek moeten fietsers zeer goed opletten. Omdat er tegels losliggen en er bij regen diepe plassen staan, ontstaan er gevaarlijke situaties omdat fietsers teveel aandacht aan het wegdek moeten geven. Medewerkers van de gemeente Woerden zullen deze oversteek tijdens de presentatie ter plekke repareren. Directeur Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond en wethouder Cor van Tuijl van de gemeente Woerden zijn aanwezig om een toelichting te geven. Voor meer informatie: www.fietsersbond.nl/meldpunt. Voor overleg of aanmelding: persvoorlichting Fietsersbond, 030-2918111

Contactpersonen
 • Medium square fblogo staandrgb

  Fietsersbond Persvoorlichting

  Op piketbasis is er altijd een woordvoerder beschikbaar: 030-291 81 11
Over Fietsersbond

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun van onze leden. De Fietsersbond heeft bijna 35.000 leden, 150 afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers, verspreid over heel Nederland.