Fietsfest, nieuw cultureel festival in Rotterdam

Op zaterdag 24 mei 2014 vindt voor de eerste keer FietsFest plaats. FietsFest is een nieuw eendaags cultureel festival waar de fiets wordt gevierd in woord, beeld en geluid. FietsFest vindt plaats in de Fenixloods tijdens het Rotterdams Wielerweekend, waarin ook de Ronde van Katendrecht (24 mei) en de World Ports Classic (24 en 25 mei) plaatsvinden. FietsFest is een gezamenlijk initiatief van de Fietsersbond en Soigneur.

Wereldwijde trend
FietsFest besteedt aandacht aan alle facetten van het fietsen. De professionele sport, de wereld van de actieve fietser én de rol die de fiets in het dagelijks leven speelt. De fiets heeft traditie en herbergt veel verhalen. De fiets speelt tegelijk ook de hoofdrol in een mondiale trend. Meer dan ooit tevoren stappen mensen op de fiets. Nederland loopt voorop in het gebruik van en kennis over de fiets. Het FietsFest brengt de fiets als onderdeel van het Nederlands DNA tot leven.

Hugo van der Steenhoven - Directeur Fietsersbond: "De Fietsersbond is trots dat fietsen in Nederland als normaal wordt beschouwd, maar het is belangrijk om er ook eens bij stil te staan dat ons fietsgebruik eigenlijk heel bijzonder is en de fiets te vieren. Kunst, innovatie en verhalen laten zien hoe mooi fietsen in Nederland kan zijn."

Programma
FietsFest bestaat uit een combinatie van films, inspirerende sprekers, interviews en paneldiscussies, schrijvers, exposities, mode en muziek.

Enkele hoogtepunten van het festival zijn;

 • De film ‘Welcome to my world’ in samenwerking met IDFA
 • Panel discussie over De fiets in de stad van de toekomst (met oa. Mecanoo en Artgineering)
 • Presentaties over Nederland Fietsland (met o.a Pete Jordan)
 • Première van de film Genre de Vie over de mondiale fietscultuur in steden (première)
 • De Grote Michael Boogerd Quiz, met Michael Boogerd en oer-wielerjournalist Peter Ouwerkerk
 • Korte film over Tim Krabbé in het decor van de Ronde van Vlaanderen (première)
 • De Muur podium: met oa. Frank Heinen en de korte film 'The Letter' van oud profrenner Kenneth Mercken
 • Het is Koers podium: met oa. Vincent Cardinaal, Mark de Bruijn, Herman Chevrolet, Martijn Sargentini en Koen de Koker - de zingende kermiscoureur
 • Groos Rotterdam presents: Chocoholic, Man met Bril koffie, Imke de Jong, Re:Cycle, en meer
 • Lola Bikes & Coffee serveert koffie en fietsverhalen
 • Presentatie van diverse initiatieven van Nederlandse bodem; VANMOOF, QicQ, blueOn bike, RIH, Soigneur, Popup peloton en Rosalie's Recipes

Aan FietsFest 2014 werken verder mee; BOVAG, Bas Steman, The Bikewriters, Mecanoo, Dutch Cycling Embassy, Holland.com, Artgineering, en meer.

Locatie en kaarten

De hoofdlocatie van het festival is de Fenixloods 1 op Katendrecht. Het programma start om 12.30 uur en eindigt vanaf 23.00 met een DJ.

Het complete programma is te vinden op de website www.fietsfest.nl. De entree voor het festival bedraagt EUR 10,- Kaarten kunnen online worden besteld of aan de deur. Het programma is onder voorbehoud en zal de komende tijd verder worden aangevuld.

FietsFest is onderdeel van het Wielerweekend in Rotterdam. Er is op zaterdag de gehele dag van alles te doen op en rondom Katendrecht, zoals De Ronde van Katendrecht en de start van de World Ports Classic. Rotterdam viert de fiets!

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jorn Wemmenhove: 06-53405758 of j.wemmenhove@fietsersbond.nl

Contactpersoon
 • Fblogo staandrgb

  Fietsersbond Persvoorlichting

  Op piketbasis is er altijd een woordvoerder beschikbaar: 030-2918111
Over Fietsersbond

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun van onze leden. De Fietsersbond heeft bijna 35.000 leden, 150 afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers, verspreid over heel Nederland.