Fietsersbond en vrijwilligers sporen fietswrakken op

11 MAART 2014

De Fietsersbond krijgt veel klachten over fietswrakken die schaarse stallingsplaatsen bezet houden. Daarom wil de Fietsersbond samen met vrijwilligers in één weekend in het hele land –mogelijke- fietswrakken van een label voorzien. Op dit label staat de vraag of de fiets nog in gebruik is. De locaties worden doorgegeven aan de gemeente via een speciale app van het meldpunt van de Fietsersbond. De bond heeft contact met de gemeenten waar de acties worden gehouden. Gemeenten kunnen de gelabelde fietsen later beoordelen en, als het inderdaad om fietswrakken gaat, ze weghalen. De Fietsersbond hoopt met deze actie ruimte te maken voor fietsen die wél gebruikt worden. De acties zijn op 21 en 22 maart in het kader van de landelijke vrijwilligersdagen van NLdoet. Vrijwilligers die mee willen helpen, kunnen op www.fietsersbond.nl/nldoet informatie vinden en zich opgeven.

De vrijwilligers worden ontvangen door actieve leden van de lokale afdelingen van de Fietsersbond. Ze krijgen daar informatie over wat wel en niet een mogelijk fietswrak is, hoe de app werkt en ze krijgen labels mee. De Fietsersbond is niet bang dat de acties leiden tot onterecht verwijderen van fietsen. “De locaties van de gelabelde fietsen gaan via de app rechtstreeks naar de betrokken gemeenten. Ambtenaren die werken aan het verwijderen van wrakken uit de openbare ruimte, hanteren strenge definities. Bij de controle door die ambtenaren zullen onterecht als wrak gelabelde fietsen, niet worden verwijderd,” aldus een woordvoerster van de landelijke Fietsersbond.

De lijst met acties is nog niet volledig. Er komen nog steeds nieuwe locaties bij.

Contactpersonen
  • Medium square fblogo staandrgb

    Fietsersbond Persvoorlichting

    Op piketbasis is er altijd een woordvoerder beschikbaar: 030-291 81 11
Over Fietsersbond

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun van onze leden. De Fietsersbond heeft bijna 35.000 leden, 150 afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers, verspreid over heel Nederland.