Fietsersbond wil meer fietslampen in automaten

03 DECEMBER 2013
Samenvatting
De Fietsersbond roept gemeenten, onderwijsinstellingen, sportcentra, bibliotheken en andere plaatsen waar ’s avonds veel bezoekers zijn op, om ook fietslampautomaten te plaatsen of fietslampjes in bestaande automaten te leggen.

Het gebeurt altijd onverwacht: de batterijen zijn leeg of je fietslamp is stuk. Zo’n 90% van de fietsers geeft in een onderzoek uit 2011 aan, dat ze fietsverlichting wel belangrijk vinden. Dat verklaart het succes van de fietslampautomaten. Als de lampjes makkelijk beschikbaar zijn op de plaats en het moment dat ze nodig zijn, worden ze aangeschaft. Arjen Bijlsma van fietslampjes.nl plaatste in het kader van de fietsverlichtingscampagne 'Ik wil je zien' van de Fietsersbond automaten op verschillende openbare plekken in Nederland. In universiteiten, hogescholen, openbare fietsenstallingen bij stations en in sportcentra vinden de lampjes gretig aftrek. Ook op middelbare scholen verschijnen steeds meer fietslampen in de automaten. De NS overweegt om volgend jaar ook fietslampen in bestaande automaten te stoppen. De Fietsersbond roept gemeenten, onderwijsinstellingen, sportcentra, bibliotheken en andere plaatsen waar ’s avonds veel bezoekers zijn op, om ook fietslampautomaten te plaatsen of fietslampjes in bestaande automaten te leggen. “De fietslampautomaat biedt handelingsperspectief op het moment dat de fietser lampjes nodig heeft. Dat is, naast voorlichting en handhaving, een zeer belangrijk instrument om het aantal verlichte fietsers te laten groeien”, aldus Arien de Jong van de Fietsersbond.

Thuiskomertjes versus vaste verlichting

De Fietsersbond beschouwt de kleine lampjes met een beperkte brandduur wel als noodverlichting. ‘Thuiskomertjes’ worden ze ook genoemd. ”Met iets grotere verlichting vast aan de fiets ben je beter zichtbaar. Bovendien is het op de langere termijn goedkoper en duurzamer”, aldus de Fietsersbond. Testkees van de Fietsersbond testte dit jaar voorlampen in de prijscategorie van 5 tot 20 euro. De resultaten staan op www.fietsersbond.nl/testkees.

Noot voor de redactie:

U bent van harte welkom om de vulling van de fietslampenautomaat (bevat 1500 sets lampjes) in de mooie gratis ondergrondse bewaakte stalling (4000 plaatsen) vóór het station in Haarlem bij te wonen. Dat gebeurt op woensdag 4 december om 10.30. Vertegenwoordigers van de Fietsersbond en van fietslampjes.nl zijn aanwezig om een toelichting te geven. Voor meer informatie over de campagne: www.fietsersbond.nl/ikwiljezien.

Contactpersonen
  • Medium square fblogo staandrgb

    Fietsersbond Persvoorlichting

    Op piketbasis is er altijd een woordvoerder beschikbaar: 030-291 81 11
Over Fietsersbond

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun van onze leden. De Fietsersbond heeft bijna 35.000 leden, 150 afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers, verspreid over heel Nederland.